0

Ενός τριημέρου σιωπή!

Posted by texnokratissa on 5:22 π.μ.
Μεσημέρι Παρασκευής. Άλλη μία ηλιόλουστη μέρα μας χαρίστηκε απλόχερα. Η βουή της πόλης ησυχάζει σιγά σιγά. Οι φωνές χαμηλώνουν, η κίνηση κοπάζει, οι άνθρωποι γυρνούν...
Εν αναμονή του εορταστικού τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου, οι πρώτες σημαίες έχουν ξεπροβάλει στα μπαλκόνια. Ίσως τελικά να είναι το μόνο που έμεινε πια. Η θύμηση εκείνων των κάποιων που με σθένος θυσιάστηκαν για τα ιδανικά τους. 
Δεν είναι ώρα για δυνατά συνθήματα και μνημόσυνα. Δεν είναι ώρα για ηχηρούς επαίνους και φλυαρία. Είναι ώρα σιγής. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα για εκείνους, δεν έχουμε να πούμε τίποτα για τις οικογένειες τους, δεν έχουμε να πούμε τίποτα ούτε για τη ζωή ούτε για το θάνατό τους. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε ετούτη τη στιγμή είναι να ρίξουμε μια ματιά σ' αυτά που φυτρώσαν πάνω στα νεκρά κορμιά τους. Διαφθορά ως το κόκκαλο και κοινωνικά συντρίμμια... Μια χώρα έρμαιο των μεγάλων οικογενειών, των φασιστών και της "ανθηρής" μεταπολίτευσης.
Ποιος δικαιούται συνεπώς να υμνήσει τους ήρωες και να νιώσει περήφανος γι' αυτούς; Ποιος; 
Δεν έχω καμία διάθεση για πολιτικολογία και κριτική. Απλά θεωρώ πως δεν μπορείς να αισθάνεσαι περηφάνια για κάποιον που αποδεδειγμένα δεν σου δίδαξε τίποτα! Δεν σου δίδαξε την ηθική του, δεν σου δίδαξε τα ιδανικά του, δεν σου δίδαξε την αυτοθυσία, την ανιδιοτέλεια, την αγάπη για τα αληθινά! Πως δύνασαι λοιπόν με ευκολία να μιλάς στα μικρόφωνα για τους ήρωες του 40 ή του 21, δίχως να έχεις αφομοιώσει στάλα από τα μαθήματα ζωής που παρέδωσαν; Καλύτερα μείνε σιωπηλός στη μνήμη τους. Δώσε την επιλογή στα παιδιά σου να μάθουν για εκείνους, να μάθουν από εκείνους. Μην τα φανατίζεις μόνο ανυψώνοντας το εθνικό τους φρόνημα. Το εθνικό φρόνημα χωρίς το υπόβαθρο της βαθιάς γνώσης δεν μπορεί παρά να είναι μια ειρωνική και αλλοπρόσαλλη τρύπα στο νερό της κενότητας και του αποπροσανατολισμού. 
Σκέψου πολύ καλά πριν ψάλλεις το "απ' τα κόκαλα βγαλμένη"! Αν η συνείδηση σου το αντέχει συνέχισε, αν όχι πάψε! Και ίσως αν μάθουμε να σωπαίνουμε εκεί που η σιωπή επιβάλλεται και να μιλάμε εκεί που ο λόγος έχει νόημα, να είμαστε σε θέση μια μέρα να αλλάξουμε πολλά….
Καλό τριήμερο σε όλους!  
  

0 Comments

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2009 Η τεχνοκράτισσα All rights reserved. Theme by Laptop Geek. | Bloggerized by FalconHive.